vrijdag 6 januari 2012

Back to Nature

Back to Nature
Omdat ik jarenlang heb lopen tobben met mijn gezondheid en ik sinds anderhalf jaar met succes een ander pad ben gaan bewandelen op het gebied van gezondheidzorg en voeding, vind ik het belangrijk om mensen te inspireren op dat gebied. En niet alleen de mensen die hetzelfde ziektebeeld hebben maar ook de mensen die ogenschijnlijk gezond lijken of mensen die een ander ziektebeeld hebben. Het wordt namelijk tijd dat we eens kritisch gaan kijken naar de voedingsmiddelenindustrie en de gezondheidszorg. Het zou fijn zijn als we niet alleen maar afhankelijk zijn van de kennis van zogenaamde specialisten op het gebied van de gezondheidszorg, dieet en voeding maar dat we zelf, onze eigen innerlijke wijsheid aanspreken op dat gebied zodat we onze eigen keuzes kunnen maken.
Sinds ik die grote stap heb gemaakt om te kiezen voor de natuurvoedingsdiëtiek voel ik mij zelfs beter dan voordat ik ziek werd. Ik heb geen pijn meer, voel mij energieker en heb veel minder last van  kleine ongemakken en voel mij mentaal sterker. Maar ik ben er nog niet want mijn lichaam heeft een hoop te lijden gehad (alleen al door het medicijngebruik) en dat voel ik nog wel. Alleen het verschil tussen toen en nu is enorm. Maar er valt nog een hoop gezondheidswinst te behalen. En dat motiveert enorm.
Als we niet ziek zijn betekent dit niet altijd dat we gezond zijn. We zouden toch denken met onze kennis die we hebben opgebouwd de laatste honderd jaar dat we op het gebied van gezondheid veel verder hadden moeten zijn. Natuurlijk zijn er veel ziektes verdwenen. Daarin heeft de gezondheidszorg best een belangrijke rol gespeeld. Maar vooral betere hygiënische omstandigheden hebben hun positieve bijdrage gehad.
Maar kijk om ons heen, zoveel volwassenen maar ook kinderen en jongeren zijn moe, hebben allergieën en de degeneratieve ziektes nemen alleen maar toe. Denk aan hart en vaatziektes,hoge bloeddruk, diabetes, kanker, artritis, MS, verteringsstoornissen, auto-immuunziektes, osteoporose, ziekte van alzheimer etc. En als we deze ontwikkeling relateren aan o.a. de voedingsindustrie dan kunnen we wel wat interessante conclusies trekken, helemaal als we goed luisteren naar onze intuïtie.
Als we kijken naar de culinaire tradities van onze voorouders en de voedselkeuzes en de bereidingstechnieken van gezonde niet-geïndustrialiseerde mensen, dan zouden die eigenlijk moeten dienen als model en leidraad voor onze eigentijdse eetgewoontes, zelfs en vooral nu in deze moderne technologische eeuw. De chronische ziektes in de geïndustrialiseerde landen hebben epidemische proporties aangenomen omdat we door de oorzaken ervan verblind worden- fastfood,gefragmenteerd voedsel,snel-klaar voedsel, verpakt voedsel, opgedirkt voedsel, geconserveerd voedsel, vervangingsvoedsel. Als we echt diep van binnen bij onszelf te raden gaat dan is het toch van de zotte dat we die troep met z’n allen eten? We zijn het toch wel met elkaar eens dat voeding de meest cruciale rol speelt in onze gezondheid?Iedereen wil toch graag gezond oud worden en voor nu de dag,wat meer energie hebben?
Maar het is allemaal zo lekker. Ja, daar weet ik alles van. Voordat ik ziek werd at ik regelmatig junkfood,chocola en produkten vol suikers. Ik moest echt afkicken en had tijdens de afkickperiode letterlijk een cold-turkey,zweten, rillen,misselijk.  En gemiddeld gezien at ik nog redelijk gezond maar tegenwoordig weten de meeste mensen niet meer wat écht gezond is. Ik wist dat ook niet en nu ben ik mij daar heel erg bewust van. En het zou mooi zijn als er meer mensen bewust worden van het feit dat voeding veel meer doet met je lijf dan energie produceren.
We worden ook dom gehouden op het gebied van juiste voeding.Door teveel belangenverstrengelingen met de voedingsmiddelenindustrie krijgen we onjuiste en/of onvolledige voedingsadviezen. Als alle zogenaamde specialisten zouden roepen dat suiker vergif is (en dat is het) dan kunnen we wel bedenken wat er gebeurd met de aandelen van o.a. Unilever….
Naast de ongezonde voedingsmiddelen die volop te krijgen zijn  (en dat is soms het enige wat te krijgen is) zijn er ook nog steeds een hoop mensen die de hele dag druk in de weer zijn zonder een momentje voor henzelf. Veel mensen zijn moe en verwarren dat met honger. Dus snel even een fout broodje of een reep en we kunnen er weer even tegenaan. Waardoor de suikerspiegel dus flink stijgt. Om even later flink te dalen waardoor het cirkeltje weer rond is. Hierdoor wordt het teveel aan glucose weer opgeslagen  in het lichaam als vet. En de motor van ons lichaam heeft daardoor ook veel te verduren, heeft dus veel te lijden door het verwerken van al de rotzooi die we binnen krijgen. En de alledaagse stress en het gepieker heeft ook niet al te beste uitwerking op ons immuunsysteem.
Daarom is het belangrijk om ons bewust te worden van wat ons verteld wordt door de media,belangrijk om zelf onze eigen conclusies te trekken en ons te laten leiden door onze innerlijke wijsheid,willen we energieker zijn en gezond en vitaal oud worden. En dat wens ik iedereen toe.

Lees meer over voeding en gezondheidswinst op http://www.foodguide.nl/






Geen opmerkingen:

Een reactie posten