dinsdag 8 april 2014

VetVrees



Soms is het even tijd om stil te staan bij wat we tegenwoordig allemaal in onze maag stoppen. Helemaal als je voelt dat jouw lijf niet helemaal meewerkt of dat je merkt dat je wel een paar pondjes/kilo's zou moeten afvallen. Voel je uiteraard niet verplicht om hierbij stil te staan, eet gewoon lekker wat jij wilt. Maar misschien kan ik je overhalen om verder te lezen als ik zeg dat heel veel ongezonde dingen vaak toch eigenlijk wel heel gezond zijn? Nee, we hoeven tegenwoordig echt niet honger te lijden en op rantsoen om gezond te eten en af te vallen. En als ik je nu vertel dat je van natuurlijke vetten niet dik wordt? En dat we eigenlijk verzadigden vetten nodig hebben? Wordt het dan toch stiekem wel interessant om even door te lezen?

Verzadigd vet hebben we nodig!

We zijn een beetje bang gemaakt voor vet . Maar jammer genoeg  vooral voor het natuurlijke vet, het vet waar we de kriebels van krijgen. Wie krijgt er geen rilling bij het woord ‘reuzel’ of  ‘merg’? Of dacht je van levertraan? Onze grootouders aten niet anders dan al deze natuurlijke dierlijke vetten. En wij gruwelen ervan, hoe komt dat toch?

Helaas is er een verzadigde-vettenmythe en cholesterolmythe ontstaan door een selectief uitgevoerd onderzoek, begin jaren 50, door Ancel Keys. Sinds dit onderzoek wordt ons verteld door de commerciële voedingsindustrie en door onze overheid dat verzadigde vetten niet goed voor ons zouden zijn. Terwijl de mensheid zich duizenden jaren heeft gevoed met verzadigde vetten. De laatste 60 jaar eten we nauwelijks meer verzadigde vetten.


Helaas houden deze mythen dus nog steeds stand ondanks vele studies die het tegendeel aantonen. Generaties doctoren en diëtisten hebben deze mythes met hun studie meegekregen en verkondigen het dagelijks aan hun klanten. Een complete industrie is opgebouwd op het verlagen van cholesterol en het vermijden van verzadigde vetten. Gek genoeg schijnt niemand het verband te zien tussen de vet- en cholesterolarme voeding die we braaf voor onze gezondheid sinds de jaren 50 consumeren en de vele gezondheidsklachten die er sindsdien zijn ontstaan. Waaronder dus ook overgewicht/obesitas, diabetes, hart en vaatziekten. De oorzaak ligt niet bij de verzadigde vetten maar bij de overmatige suiker-inname en het gebruik van transvetten.

Wat is verzadigd vet precies?




Geen opmerkingen:

Een reactie posten