Verzadigd vet hebben we
nodig!
We zijn een beetje bang gemaakt voor vet . Maar jammer genoeg vooral voor het natuurlijke vet, het vet waar we de kriebels van krijgen. Wie krijgt er geen rilling bij het woord ‘reuzel’ of ‘merg’? Of dacht je van levertraan? Onze grootouders aten niet anders dan al deze natuurlijke dierlijke vetten. En wij gruwelen ervan, hoe komt dat toch?
Helaas is er een verzadigde-vettenmythe en cholesterolmythe ontstaan door een selectief uitgevoerd onderzoek, begin jaren 50, door Ancel Keys. Sinds dit onderzoek wordt ons verteld door de commerciële voedingsindustrie en door onze overheid dat verzadigde vetten niet goed voor ons zouden zijn. Terwijl de mensheid zich duizenden jaren heeft gevoed met verzadigde vetten. De laatste 60 jaar eten we nauwelijks meer verzadigde vetten.
Helaas
houden deze mythen dus nog steeds stand ondanks vele studies die het tegendeel
aantonen. Generaties doctoren en diëtisten hebben deze mythes met hun studie
meegekregen en verkondigen het dagelijks aan hun klanten. Een complete
industrie is opgebouwd op het verlagen van cholesterol en het vermijden van
verzadigde vetten. Gek genoeg schijnt niemand het verband te zien tussen de
vet- en cholesterolarme voeding die we braaf voor onze gezondheid sinds de
jaren 50 consumeren en de vele gezondheidsklachten die er sindsdien zijn
ontstaan. Waaronder dus ook overgewicht/obesitas, diabetes, hart en vaatziekten.
De oorzaak ligt niet bij de verzadigde vetten maar bij de overmatige suiker-inname
en het gebruik van transvetten.
Wat is verzadigd vet
precies?
Lees verder op http://www.foodguide.nl/nieuws/blogs/vet-vrees
Geen opmerkingen:
Een reactie posten